Stavanger

Fra Kielland og sild til olje- og gourmetby

Stavanger har gått fra å være en liten provinsby til å bli et av Norges mest innovative byområder.
Stavanger, med nabobyene Bryne og Sandnes, er tett knyttet til Norges nasjonalgull; oljen.

Drøyt femti år med påvirkning fra expats fra mange land, hvorav mange amerikanere, har vært med på å utvikle Stavanger til å bli et skikkelig matmekka. Stavanger er en by du kan reise til bare for å nyte god mat. Restuarant RE-NAA har hele to stjerner i den berømte Michelin-guiden, og Sabi Omakase ligger ikke langt bak med sin éne stjerne for sin verdensberømte sushi.

Som havneby har Stavanger alltid hatt et nært forhold til fisk og sjømat. De gamle bryggehusene på Skagenkaia, som tidligere huset småbutikker og lagre, er nå i stor grad overtatt av utesteder og restauranter.

Hvis du ikke har vært i Stavanger tidligere, er det to aktiviteter som bør med på programmet.

Den første er en tur til Prekestolen. Vær klar over at dette er en tur som krever godt fottøy og grunnleggende kondisjon og ferdigheter i å bevege seg i naturen. Turen fra Preikestolen Fjellstue til Preikestolen og tilbake er drøyt 7,5 km og tar normalt 4-5 timer. Stigningen er på rundt 350 meter. I sommerhalvåret er det til tider ganske folksomt på stien. Hvis det er snø i terrenget anbefales det ikke å gå turen med mindre du har erfaring fra lignende turer eller har med guide.

Den andre aktiviteten er dagstur med båt inn Lysefjorden. Dette er en flott tur som starter i Stavanger sentrum. Inne i Lysefjorden ser du Preikestolen fra sjøen og hvis du er heldig kan det hende du får drikke ferskt fossevann som strømmer ut i fjorden fra høyt oppe i fjellsiden.


Flyr til Stavanger

Flyr lander på Stavanger Lufthavn Sola. Det går både rutebuss og flybuss til sentrum av Stavanger, og det er også taxiholdeplass på flyplassen.