Flyr logo
Fly til Praha med Flyr

Fly til Praha

Tsjekkias nydelige hovedstad Praha ligger bare en kort flyreise fra Norge. I pilsens hjemland serverer man ikke bare skummende drikke i utallige varianter. Utvalget av gode spisesteder er enormt. Severdighetene ligger også som perler på en snor i Praha, med rådhusklokken og Karlsbroen som de mest besøkte stedene.

Bestill Flyr-billetter

Bestill Flyr-billetter

Mai 2022 - Aug 2022
  Alle priser er i NOK

  Klassisk storbyreisemål

  Praha er en av Sentral-Europas vakreste hovedstader. En staselig borg med flott utsikt, en elv med vakre broer og en gamleby som er bevart er gode ingredienser i oppskriften på et populært reisemål. Praha har alt dette, og i tillegg får du masser av god mat, rimelig shopping sett med norske øyne, og ølkultur av høy klasse.

  Praha er en by som egner seg veldig godt for gåing, så husk å ta med gode sko!

  Karlsbroen

  Karlsbroen, eller Karlúv most på Tsjekkisk, er Prahas mest brukte postkortmotiv. Denne vakre broen ble påbegynt i 1357 som erstatning for en bro som ble tatt av flom i 1342. Dagens bro over Vltava er bygget av sandstein fra Böhmen, under Luxembourg-dynastiets mektige Karl IV.

  Opprinnelig hadde broen gotisk utsmykking. Under tredveårskrigen var det harde kamper mellom befolkningen i gamlebyen og den svenske arméen, som hadde slått seg ned på vestsiden av elva Vltava. Under kampene ble brotårnet på gamlebysiden ødelagt. Det gjenværende tårnet ble fjernet etterpå og broen fikk dagens utseende med barokkstatuter.

  Karlsbroen har mange ganger vært utsatt for naturens krefter under flom, senest i 2002. De siste årene har broen gjennomgått omfattende restaurering med sikring av bropilarene. Broens mangfoldige historie gjør turen din litt mer spennende og får det kanskje til å ta en ekstra god titt på statutene?

  Rådhuset med det astronomiske uret

  Den astronomiske klokken på rådhuset i gamlebyen i Praha er noe alle som besøker Praha bør få med seg. Det imponerende urverket ble påbegynt i 1410 og var et samarbeid mellom en urmaker og en professor i matematikk og astronomi ved Karlsuniversitetet.

  På slaget hver hele time mellom 9 og 21 åpnes to luker over klokken og to figurer som forestiller apostlene kommer til syne. Klokken var svært avansert for sin tid. I tillegg til tiden viser den blant annet faser og bevegelser for sola og månen. Den har også et verdenskart, som blant annet viser Afrika i sør og (naturligvis) Praha i sentrum.

  Urverket er forøvrig svært presist sett med datidens øyne. Mens andre, tilsvarende urverk fra samme tid gjerne hadde en “slack” på 15 minutter fram eller tilbake i tid på et døgn, sakker urverket i Praha bare 30 sekunder på en hel uke. Pendelen i klokken har blant annet 56 kilo kvikksølv. Kvikksølvet beveger seg i forhold til temperaturen og bidrar til at pendelen svinger i riktig tempo.

  Borgen i Praha

  Den store borgen som troner over Praha, på vestiden av elva Vltava, er en annen av de store severdighetene i Tsjekkias hovedstad. Slottet er et av verdens største historiske slott. Det strekker seg over en lengde på 570 meter og er omtrent 130 meter bredt. Borgen rommer blant annet en stor festsal, Vladislav-hallen, som fortsatt eksisterer den dag i dag.

  I nyere tid var slottet først sete for det demokratiske Tsjekkoslovakia. Under Tyskland okkupasjon holdt den beryktede Reinhard Heydrich hus på slottet. Etter krigen overtok kommunistene før fløyelsrevolusjonen i 1989/1990 hvor den demokratisk valgte Václac Havel tok sete på slottet.

  Flyr til Praha

  Vi lander på Prague Airpot (PRG). Det tar normalt rundt 45 minutter med Airport Express-busser fra flyplassen til sentralbanestasjonen. Herfra kan du ta metro og tog videre i hele Stor-Praha.