Munchen

Oktoberfest, bratwurst og skinn-knickers

Munchen lever opp til forventningene, hele året!

Bayerns hovedstad og Tysklands tredje største by ligger helt sør i landet. Munchen er verdenskjent for oktoberfesten, en månedslang feiring som tiltrekker seg hundretusener av besøkende. Byen er også innfallsport for de tysk-østerrikske alpene, med Garmisch-Partenkirchen og Tyrol som de kanskje mest kjente stedene mange drar til via Munchen.

Munchens beliggenhet er veldig grei hvis du skal på bilferie i Mellom-Europa. Både Tsjekkia, Østerrike, Italia, Liechtenstein, Sveits og Frankrike ligger i kjøreavstand. Munchen er dermed et supert utgangspunkt for en rekke ulike ferie avhengig av hva du liker.

Utenom oktoberfestlighetene byr Munchen på mye storbymoro. Her er det utallige kneiper og barer, klubber og kaféer. Man kan godt si at Munchen er Berlins konservative fetter. Der Berlin er rocka og liberal er Munchen på mange måter ganske streit. Her er det "ordnung muss sein", med det meste på stell, muligens påvirket av at Bayern er katolsk. Men som turist blir du godt tatt vare på, og føler deg så absolutt velkommen.

Hofbräuhaus

Hofbräuhaus

Liker du ikke øl, sier du? Uansett om du liker det brune brygget eller ikke er et besøk i en av Munchens ølhaller obligatorisk. Og hvorfor ikke besøke selve ur-ølhallen, selveste Hofbräuhaus?

Her får du tradisjonell tysk ompamusikk, knallhøy stemning (hvis du vil), og mulighet til å kjøpe øl med sjetonger, slik man vanligvis gjør det på Oktoberfest.

Passer for voksne.

Viktualienmarkt

Viktualienmarkt

Dette matmarkedet er er et yndet sted å besøke for både turister og beboere i Munchen. Markedet har utviklet seg fra et enkelt grønnsaksmarked til en større markedsplass med all mulig slags ferske matvarer og delikatesser.

Her får du blant annet kjøpt eksotiske matvarer som er vanskelig å oppdrive andre steder. Viktualienmarkt har mer enn 140 boder og butkker med alt fra blomster til fisk, kjøtt, grønnsaker, krydder, honning, osv, vin og te. Markedet er på hele 22 mål, så det er med andre ord nok å se her.

Passer for alle.

Dannelsesreise til konsentrasjonsleiren Dachau

Dachau var konsentrasjonsleir under nazi-regimet fra 1933 til 1945. I dag er Dachau et kulturminne og blir besøkt som et sted for ettertanke og utdannelse. Det å besøke en konsentrasjonsleir er ganske heavy for de fleste og Dachau har derfor en nedre aldersgrense på 14 år.
Offentlig transport fra sentrum av Munchen.

Den engelske hage

Den engelske hage

Munchens Engelske hage er en av Europas største byparker. Den strekker seg i hele 5 kilometers lengde fra Prinzregentstrasse og kan måle seg i størrelse med både Hyde Park i London og Central Park i New York.

Parken ble påbegynt mot slutten av 1700-tallet og er fylt med gammel eik, lønnetrær og andre store løvtrær. Parken er et populært samlingssted for fastboende såvel som tilreisende. I tillegg til uteserveringer med skummende drikke har parken også et japansk tehus (kun åpent to dager i måneden!).

Passer for alle.

BMW Welt

BMW Welt

Munchen er kjent for den karakteristiske olympiaparken. Vel så interessant for alle med interesse for motor, og aller mest for ekte «bimmere» (BMW-entusiaster) er BWM Welt ved siden av olympiaparken.

Dette er drømmestedet for deg som elsker duften av bensin. Her står BMWs nyeste modeller på rekke og rad, og sjansen er stor for at du også ser noen lykkelige eiere hente ut sin nye bil på dette prestisjefylte uthentingsstedet for nye biler.

Passer for voksne og barn fra 5-6.

Flyr til Munchen

Vi lander på Franz Josef Strauss Munchen International Airport (MUC). Det er både t-bane- og bussforbindelse inn til sentrum. 

Zugspitze, ved Garmisch

Skiferie

Munchen er et supert utgangspunkt for skiferie. Start reisen med en dag eller to i Munchen, fylt med god mat og hyggelig stemning.

Deretter drar du til et av de mange vintersportstedene sør for byen og kaster deg uti fantastiske alpeløyper. Mange av skistedene ligger i Østerrike, som bare ligger en times tid fra Munchen. Husk å bestille Smart-billetten vår, så kan du ta med deg dine egne ski som én av to innsjekkede bagasjer.